Založ si blog

Môj pohľad na uplynulý týždeň v politike

V tomto článku si dovolím okomentovať nadpisy, resp. krátke úryvky z článkov z denníka Pravda.

Pondelok 18.10.

„Ľudia prídu balíčkom o viac ako tvrdí vláda“- zdravý sedliacky rozum hovorí , že úspora/počet obyvateľov činí zhruba 150 Eur na 1 osobu (4 členná rodina 600Eur) a nie ako tvrdí vláda, že 4 členná rodina minie ročne o 150 Eur viac.

Utorok 19.10.

„Poslanci si ubrali z platov menej ako sľubovali“- poslanec stojí daňových poplatníkov zhruba 70000 Eur ročne, pričom má teda mesačný plat 2009 Eur+ paušálne náhrady (1607 Eur mimobratislavský, 1406 Eur bratislavský) Najideálnejšie by bolo keby poslanci riadne pracovali, s tým žeby boli uvoľňovaní zamestnávateľom na zasadnutie NRSR, pričom by za prácu v parlamente brali zhruba 200 Eur. Zároveň by si v praxi overili účinok zákonov, ktoré navrhujú a schvaľujú ( viď. podniky ako Pratex Čadca, PPS Detva atď). Za minulej éry bral poslanec federálneho zhromaždenia 800 Kčs, s tým že pracoval medzi ľuďmi, pri vtedajšej priemernej mzde zhruba 2500 Kčs.

Streda 20.10.

„Obce šetria , ale starostovia odídu s veľkým odstupným.“ – čo k tomu dodať, asi to, že platy starostov a primátorov sú prehnané a tiež je zaujímavé porovnanie priemernej mzdy starostov  v SR a priemernej mzdy v okolitých štátoch.

Štvrtok 21.10.

„Výpovedná lehota má byť kratšia, ako navrhol Mihál“- vyzerá to tak, že Zákonník práce sa bude meniť každé 4 roky, podľa toho aká vláda sa dostane k moci. Najhoršie na tom je to, že nato dopláca obyčajný zamestnaný človek, ktorý už beztak je v neistote a táto vláda zmenami v Zákonníku práce mu tu neistotu ešte zvyšuje.

Piatok 22.10.

„Šetrenie v nemocniciach môže isť na úkor pacienta.“- k tomu ozaj niet čo dodať, možno iba že Slovensko asi potrebuje „chorý“ národ.

Sobota 22.10.

„Ministri odmeňujú svojich ľudí osobitne“ – zarazilo ma že osobný plat sa pohybuje od 2520- 3300 Eur, pričom musí ísť o plnenie mimoriadnych úloh. Z vlády si cení najviac svojich úradníkov p. Mikloš, ktorý dal osobný plat až 38 svojím podriadeným. To je šetrenie financií na pravom mieste, však to občania zaplatia. O tom čo mimoriadne splnili sa ani radšej baviť nebudem.

Na záver sa mi nedá nič iné dodať ako jeden známy- neznámy vtip, ktorým dúfam nikoho neurazím:

Aké sociálne dávky budú mat v štátnom rozpočte Slovenska na rok 2011 zaručené jednotlivé kategórie obyvateľstva?

Ministri: porsche, whisky a mladá umelkyňa

Poslanci: mercedes, francúzsky koňak a začínajúca modelka

Riaditelia odborov: opel, ruská vodka a sekretárka

Vedúci oddelení: škodovka, borovička a kolgyna

Vládni úradníci: autobus, konzumný lieh a vlastná žena

Vysokokvalifikovaní robotníci: fúrik, lopata, čučo a upratovačka

Roľníci: lavórovica, trochu fantázie a krava Rysuľa

Prázdnejšie peňaženky od 1.1.2011

13.10.2010

Prečo vláda SR, keď chce zvyšovať DPH tvrdí, že sa to nedotkne nejako dramaticky občanov SR? Ja si myslím pravý opak. Vláda síce udáva, že zvýšenie nákladov pre 4- člennú rodinu bude činiť okolo 12,5 Eura za mesiac, čo je za rok 150 Eur. Ale ako počítam tak, ak chce vláda zvýšiť príjem do štátneho rozpočtu o 770 miliónov, tak na jedného občana to vyjde 150 [...]

Smiešna podpora rodiny od ministra Mihála

13.10.2010

Opäť sa mi nedá nezareagovať na návrh ministra Mihála, ktorý v denníku Pravda uviedol, že návrh ohľadom rodičovského príspevku je v súlade s predvolebnými sľubmi a programovými vyhláseniami vlády o väčšej podpore rodiny. V návrhu je uvedený jednotný rodičovský príspevok vo výške 190,10 Eura. Je to správne? Je to vôbec dosť? Pre porovnanie som si ako [...]

Nízke mzdy u nás a vysoké ceny potravín

03.10.2010

V tabuľke hore si môžete porovnať mzdy u nás, v ČR , Maďarsku a Nemecku. Ako je vidno z tabuľky vo výške miezd veľmi zaostávame. Ale zaostávame aj v cenách potravín u nás a v spomínaných štátoch. Odpoveď nám dá nasledujúce orientačné porovnanie vybraných potravín v spomínaných štátoch. Slovensko: Česko: [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8229x
Priemerná čítanosť článkov: 2057x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy